İmama uyan kimse sübhaneke okur mu?
Cemaatle namaz kılarken imam açıktan Fatiha’ya başlayınca artık Sübhaneke duası okunmaz ve imam dinler. Ancak üçüncü ve dördüncü rekâtlar gizli okunduğu için birinci rekâtta okuyamadığı Sübhaneke duasını bu rekâtlarda okuyabilir.
İmama uyan kişiye ne denir?
Yani birinci rekâttan sonra imama uyan kimseye mesbuk, imamla birlikte namaza başlayıp, bir kısmını kaçıran kimseye de mesbuk denir.
İmama uyan kişi ettehiyyatü okunur mu?
İmam okurken cemaat sessiz kalır ve dinler. Cemaat, rüku ve secde gibi gerekli ritüellerde ve ayrıca sübhaneke, tesbihat ve tahiyyat gibi dua ve zikirlerde imamı takip eder. Başka bir deyişle, kıraate ek olarak zikir ve tesbihleri okur.
İmama uyan kişi nasıl namaz kılar?
İmama uyan kişi, yani Muktadi, İmam Tekbir’i söyledikten sonra namaza başlar. Sadece Sübhaneke’yi okur ve sessiz kalır. Fatiha veya başka ayetler okumaz. İmam eğilince, o da eğilir.
İmama uyan sure okur mu?
Namazda Kur’an okuma zorunluluğu imama uyan kişiden tamamen kalkar (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/50). Şafiî ve Hanbelî mezheplerine göre ise okuma zorunluluğu tamamen kalkmaz. İmamın gizli okuduğu namazlarda imama uyan kişi, namazın başından itibaren Fâtiha’yı ve sûreyi okur.
İmama uyan kimse besmele çeker mi?
İmama uyan kimse Bismillah okumaz. Çünkü imama uyduğu gerekçesiyle kıraati yapması caiz değildir. Ancak imama uyan kimse Bismillah okusa bile namazı geçerlidir. Sübhaneke ve Euzü okunduktan sonra ilk rekatta Bismillah okunur. Diğer rekatlarda sadece Bismillah okunur.
İmamlık yaparken nasıl niyet edilir?
Örnek vermek gerekirse, imam akşam namazını kıldırırken: “Niyet ettim bugün akşam namazını kılıp cemaate imam olmaya.” demelidir.
Mesbuk Sübhaneke okur mu?
312 – Mesbuk, akşam namazının son rekatında imama uyduğunda “Sübhaneke”yi okur, bu rekat imamla birlikte kılar ve teşehhüd için oturur. Selamdan sonra imam ayağa kalkar ve Sübhaneke, Euzü Besmele, Fatiha ve Kur’an’ın diğer bazı bölümlerini okur. Rükû ve secde ettikten sonra oturur ve sadece “Tahiyyat”ı okur.
Cemaate geç kalınca namaz nasıl kılınır?
İmamın rükûdan kalkmasından önce en geç bir rekât için rükû ederek imama yetişen kimse, o rekâtı imamla birlikte kılmış sayılır. İmam kendisine selâm verene kadar imama uyar. İmam selâm verdiğinde kendisi selâm vermez, ayağa kalkar ve kılmadığı rekâtları birbiri ardına kılar.
İmama uyan kişi Allahu Ekber der mi?
Cemaat, kıyam, rükû, secde gibi gerekli merasimlerde ve sübhaneke, tesbihat, tahiyyat gibi dua ve zikirlerde imama uyar. Buna göre cemaatin rükû, secde ve ayağa kalkarken “Allahu Ekber” demesi sünnettir.
İmamın arkasında duran kişiye ne denir?
Lahik, imamla birlikte namaza başlayan ancak örneğin namaz sırasında abdestini bozduğu ve bu nedenle imamla birlikte namazın bir kısmını kılamadığı için namazı yarıda bırakmak zorunda kalan kişidir. Bu durumdaki kişi usulü biliyorsa, abdest aldıktan sonra cemaate katılarak namazına devam edebilir.
Cemaat Semiallahu limen hamideh der mi?
İmamın ve tek başına namaz kılanın rükûdan kalkarken “Semi’Allahu Limen Hamideh” demesi sünnettir. Cemaat bunu söylemez.
İmama uyanlara ne denir?
İmama uyan kişiye muktedi veya ma’mum, imama ilk rekâttan sonuna kadar uyan muktediye müdrik, imamla birlikte bir veya daha fazla rekâtı baştan itibaren kılamayan kişiye mesbûk, imama baştan itibaren uyan fakat daha sonra onunla birlikte namazın hiçbir rüknünü kılamayan kişiye lâhih denir.
Cemaate 2 rekatta yetişen biri ne yapmalıdır?
Farz namazını ikinci rekâtta bitiren kimse, namazını bitirmek için ayağa kalktığında “Sübhaneke” duasını okur. Birinci rekâtta imama yetişemeyen kimseye mesbuk denir. Bu kimse yine imama uyar. Son oturuşta sadece tehıyyât okur ve susar; salavat ve dua okumaz.
Cemaat varken tek başına namaz kılınır mı?
Camide imam ile cemaat arasında uzak mesafe olması, imamın imama uymasına engel değildir; ancak bir kimsenin, dönüş dışında, bir mazeret olmadıkça, tek başına imama uyması mekruhtur.
İmamına sonradan yetişen Sübhaneke okur mu?
Mesbûk için şu kurallar geçerlidir: Mesbûk, imama sesli okunan bir rekâtı tamamladığında “Sübhaneke” demez, tekbir alır ve susar. İmamla son oturumda sadece “et-Tahiyyât”ı okur, imam selam verdiğinde ayağa kalkar, Euzû-Besmele’den sonra Fatiha ve Kur’an’ın bir kısmını okur ve kalan rekâtları tamamlar.
İmama uyan kişi tekbir getirir mi?
Salihlerin âdeti her zaman böyle olmuştur. Rükûda imamı geçen kişi, iftitah tekbirini değil, rükûya varma tekbirini kastetse bile, yine de namaza başlamış sayılır ve niyetine itibar edilmez. Çünkü amaç namaza başlamak ve imama uymaktır.
Sübhaneke hangi namazda okunmaz?
Şii mezhebinde namazda okunmaz.
Sübhaneke duasını okumayı unutmak namazı bozar mı?
Hata veya unutkanlık sonucu yanlış okunursa; a) Hata, sözlerdeki hareketlerde olursa, mana değişse bile namaz bozulmaz. b) Durak yerlerinde hata yapılmışsa, yani durulması gereken yerden geçilse ve geçilmesi gereken yerde durulmuşsa, mana değişse bile namaz bozulmaz.