Davranışı etkileyen faktörler nelerdir?
Literatürde tüketici davranışını etkileyen faktörler; sosyal, kültürel, demografik, durumsal ve psikolojik başlıklar altında toplanmaktadır. Roller, statü, referans grupları ve aile tüketici davranışını şekillendirmede sosyal faktörler olarak önemli rol oynamaktadır (Sümer, 2007: 63).
Etik karar vermeyi etkileyen faktörler nelerdir?
İlgili literatür incelendiğinde etik kararları etkileyen bireysel faktörler; etik algı, değer yargıları, cinsiyet, sosyoekonomik düzey, eğitim düzeyi, ırk, kişilik yapısı, dini inançlar, kültürel geçmiş ve mesleki deneyim olarak sıralanabilir.
Etik dışı davranışlara neden olan faktörler nelerdir?
Bireysel nedenlerÇevresel nedenlerEtik ikilemlerEtik standartlardaki farklılıklarBencil eylemlerEtik davranışa ilişkin farklı algılarUzmanlık eksikliğiRekabetKarşılıklı güvensizlikÜcretEtik davranışın aşırı zorlanmasıYasaların etkisiGeleneklerin etkisi
Etik davranış ilkeleri nelerdir?
Etik Davranış İlkeleri Görevlerin yerine getirilmesinde kamu hizmeti bilinci. … Kamu hizmeti bilinci. … Hizmet standartlarına uyum. … Amaca ve misyona bağlılık. … Dürüstlük ve tarafsızlık. … Saygı ve güven. … Nezaket ve saygı … İlgili makamlara raporlama.
Etik davranış hangi faktörlerden etkilenir?
Etik davranışı etkileyen üç faktör: 1- Kişisel ahlaki özellikler, 2- Kişinin içinde yaşadığı sosyal çevre, 3- Çalıştığı örgütün özellikleri.
Kişiliği etkileyen faktörler nelerdir?
Kişilik gelişiminde genetik özellikler, aile yaşantısı, ailenin coğrafi konumu ve çevresel özellikleri, içinde bulunulan toplum ve bireyin topluma ilişkin algısı rol oynamaktadır (Tatlılıoğlu, 2014).
Karar vermeyi etkileyen faktörler nelerdir?
Karar alma sürecini etkileyen faktörler Karar alma sürecini etkileyen faktörlerden bazıları; biyolojik, psikolojik, sosyolojik, çevresel ve kurumsal unsurlardır. Karar vericilerin algıları ve yorumları, duyguları, değer yargıları, kişilikleri, geçmiş deneyimleri, hedefleri ve beklentileri de kararları etkiler.
Etik ilkeler nelerdir?
Temel etik ilkeler * Dürüstlük, insan onuruna ve emeğe saygı, özerklik, adalet, akademik özgürlük, sorumluluk, güven, doğruluk, objektiflik, açıklık, özeleştiri, koruma, çevreye, doğaya ve yaşam haklarına duyarlılık bu ilkelerin temelini oluşturur.
Etik dışı davranışlar nelerdir örnek?
Etik olmayan davranış, bireyler, gruplar veya örgütlerin toplumun ve/veya mesleğin iyi, doğru ve uygun gördüğü etik kuralları ve ilkeleri terk edip bu kurallara ve ilkelere aykırı hareket etmesiyle ortaya çıkar. Bu bağlamda ihmal, ayrımcılık, rüşvet vb. davranışlar etik olmayan davranışa örnek olarak gösterilebilir.
Etik kurallara aykırı davranışlar nelerdir?
Bilimsel araştırmalarda etik olmayan davranışlar nelerdir? İntihal… Sahtecilik… Yönlendirme (aldatma)… Çoğaltma… Paylaşım (kesme)… Haksız yazarlık.
Etik ihlaller nelerdir?
Bu maddeye göre; sahtecilik, tahrifat, intihal, dilimleme, sponsor kuruluşu belirtmeme, dürüst olmayan yazarlık, kurum tarafından sağlanan imkânların kötüye kullanılması, görev ihmali ve kötüye kullanma, etik ihlallerine ilişkin asılsız iddialarda bulunma etik ihlali davranışı olarak tanımlanmaktadır.
Etik hatalar nelerdir?
İntihal, çoğaltma, sahte yazarlık/yazarlığın reddedilmesi, araştırma/veri tahrifi, makale dilimleme, dilimleyerek yayınlama, telif hakkı ihlali ve çıkar çatışmalarını gizleme etik olmayan davranış olarak kabul edilir.
Etik davranış nedir kısaca?
Etik: Bireylerin, kurumların ve meslek mensuplarının davranışlarını yönlendiren, neyin iyi ve doğru olduğunu belirlemeye yardımcı olan değerler, ilkeler ve standartlar bütünüdür.
Etik unsurları nelerdir?
Genel kabul görmüş etik kurallar arasında dürüstlük, saygı, sorumluluk, hoşgörü, sadakat ve adalet gibi kavramlar yer alır. Bu kurallar her birey ve toplum için büyük önem taşır ve sağlıklı ve uyumlu bir yaşam sürmek için herkesin bu değerlere uyması beklenir.
Etik kurallar nelerdir maddeler halinde?
Etik kurallar Hak ve yasalara saygı esastır. Ayrımcılık (cinsiyet, dil, din, ırk, mezhep vb.) … Gizlilik ve kişisel tercihlere saygı duyulur. Aktivitelerde süreklilik ve zamana dikkat edilir. İlişkilerde insan sevgisi, nezaket ve saygı esastır.
Uyma davranışını etkileyen faktörler nelerdir?
İnsanların uyum davranışında bulunmalarının nedenlerinden biri, başkalarından yararlı bilgiler almalarıdır. Uyma eğilimimiz, bilişsel etkinin iki temel noktasına bağlıdır. Birincisi, grubun ne kadar iyi bilgilendirilmiş olduğunu düşündüğümüz, ikincisi ise yaptığımız özgür seçimlere olan güvenimizdir.
Davranışlarımızı ne etkiler?
Bir olay yaşadığımızda, beynimizde anlamlandırdığımız düşüncelere göre tepki veririz. Beynimizde anladığımız bu tepkiler, o anda hissettiklerimizi, yani duygularımızı etkiler. Bu duygular aynı zamanda davranışlarımızı da tetikler.
Gelişimi etkileyen faktörler nelerdir?
Gelişim kalıtım ve çevrenin etkisi altında gerçekleşir. Endokrin bezlerinin ve hormonların salgılanması insanların büyümesini ve fiziksel gelişimini sağlar. Gelişimi doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebilecek çevresel faktörler arasında hastalıklar, beslenme, stres, kültür, sosyal gruplar ve kurumlar bulunur.
Davranış türleri nelerdir?
İki tür davranış vardır: Fiziksel (gözlemlenebilir, dışsal) davranış: Bunlar dışarıdan gözlemlenebilen fiziksel davranışlardır. Örnek: yemek yeme, egzersiz yapma, esneme, yazma vb. Fizyolojik (zihinsel, içsel) davranış: Bunlar dışarıdan gözlemlenemeyen yalnızca zihinsel aktiviteleri ifade eden davranışlardır.