Devlet memuru mesai saatleri dışında başka bir işte çalışabilir mi?
Yetkililer genellikle zanaatkar veya tüccar gibi ticari faaliyetlerde bulunamazlar; ancak, yalnızca anonim şirketlerde ve limited şirketlerde ortak olabilirler. Ancak, hisse senedi sahiplikleri nedeniyle şirket için tek temsilci işlevini yerine getiremezler.
Devlet memuru dışarıda çalışabilir mi?
“Memurlar, Türk Ticaret Kanununa göre (tacir) veya (sanatkar) sayılmalarını gerektiren faaliyetlerde bulunamazlar, ticari ve sınai kuruluşlara katılamazlar, ticari vekil veya satış mümessilliği yapamazlar, kollektif şirketlerde ortak veya limited şirketlerde komandit şirket ortağı olamazlar.
Devlet memuru hafta sonu çalıştırılabilir mi?
Ancak memurun haftalık çalışma saati 40 saat olup, cumartesi ve pazar günleri tatildir. Mevzuatta açık bir düzenleme olmamakla birlikte, yaygın uygulamada tatil döneminde kalan hafta sonu izni, memurun yıllık izin gün sayısına dâhil edilmektedir.
Devlet memuru gece çalıştırılabilir mi?
Ancak 657 sayılı Kanun, kamu görevlilerinin (gece/gündüz çalışanlarının) çalışma saatleri konusunda genel bir ayrım yapmamış olup, ilgili Anayasa ve mevzuat çerçevesinde bir personelin kendi rızası olmaksızın gece sürekli çalıştırılamayacağı anlaşılmaktadır.
Memur başka bir işte çalışırsa ne olur?
Memur başka işte çalışırsa ceza alır mı? 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinde, memurlara yasak olan bir işte çalışmak veya başka bir kazanç getiren işte bulunmak da terfiin durdurulması cezası verilebilecek durumlar kategorisine girmektedir.
Memurum ek iş olarak ne yapabilirim?
657 sayılı Kanun’un 28. maddesine göre memurlar serbest meslek dahil ek iş yapamazlar. Ancak memurlar telif hakkı koruması altında yarattıkları fikri ürünlerden iş ortağı olabilir ve gelir elde edebilirler. Müzisyen olabilir.
Memur görevi dışında çalıştırılabilir mi?
Kamu hizmetinin ifası sırasında bir memurun geçici olarak başka bir yere gönderilmesi normal bir işlem olmayıp, kamu yararı ve hizmetin gerekleri nedeniyle ihtiyaç duyulması halinde istisnai durumlarda başvurulabilecek bir imkândır.
Devlet memuru dışarıda kaç saat çalışabilir?
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 99. maddesinde: “Memurların haftalık çalışma süresi genellikle 40 saattir. Bu süre cumartesi ve pazar günleri tatil günleri ile düzenlenir.” denilmektedir.
Memurlar istediği yerde çalışabilir mi?
Sağlık mazereti nedeniyle görev yerinin değişmesi halinde görevli, aynı hizmet alanı içinde başka bir görev yerine atanabilir veya mazereti bu şekilde karşılanamıyorsa, kurumun ihtiyaç duyduğu ve mazeretinin karşılanabileceği başka bir hizmet alanındaki görev yerine atanabilir.
Kamuda mesai saatlerini kim belirler?
Günlük çalışma saatlerinin tespiti: Madde 100 – Günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle tatili, Başbakanlık Devlet Personel Başkanlığının teklifi üzerine Merkezde Bakanlar Kurulu, bölgelerin ve hizmetin niteliğine göre illerde valiler tarafından tespit edilir.
Memur zorla mesaiye bırakılabilir mi?
Anayasamızın 18. maddesinde; “Kimse zorla çalıştırılamaz.
Kadrolu memur işten çıkarılabilir mi?
Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 94’üncü maddesinin birinci fıkrasında şöyle denilmektedir: “Memur, bağlı bulunduğu kuruma yazılı başvuruda bulunmak suretiyle kamu görevinden istifa edebilir.
Memur 5 gün 5 gün izin alabilir mi?
657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104. maddesinin (C) fıkrası 1- Devlet memurlarına, babalık, evlenme ve ölüm hariç olmak üzere, zorunlu sebeplerle, mazeretlerine bağlı olarak, 10 gün izin verilebilir. Öğretmenler hariç, ihtiyaç halinde ek 10 gün izin verilebilir.
Memurun mola hakkı var mı?
Günlük çalışma süresi 7,5 saatten fazla ise en az bir saat, günlük çalışma süresi 4 saatten fazla, 7,5 saatten az ise en az yarım saat ara verilmesi zorunludur.
Memurlukta 1/4 ne demek?
1/4 Officer ne anlama geliyor? “Subay” terimi, birinci derecenin dördüncü seviyesindeki bir memuru tanımlar. Bu yeterlilik, ortaöğretimden sonra bir yıllık mesleki veya teknik eğitimi tamamlayan kişilere açıktır.
Mesai saatleri dışında ek iş yapabilir mi?
4857 sayılı İş Kanunu’na göre, haftalık en fazla çalışma süresi 45 saati geçmemek üzere, çalışanların asıl işlerinin yanı sıra ikinci bir işte çalışmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır.
Memur görevi dışında çalıştırılabilir mi?
Kamu hizmetinin ifası sırasında bir memurun geçici olarak başka bir yere gönderilmesi normal bir işlem olmayıp, kamu yararı ve hizmetin gerekleri nedeniyle ihtiyaç duyulması halinde istisnai durumlarda başvurulabilecek bir imkândır.
Kamuda çalışan işçi ek iş yapabilir mi?
4857 sayılı İş Kanunu, çalışanların fazla çalışma yapmasını yasaklamamaktadır. İş kanunu bu konuda bir düzenleme içermediğinden, çalışanın iş sözleşmesine bakmalıyız. İş sözleşmesinde fazla çalışmayı yasaklayan bir düzenleme yoksa, çalışanın performansı etkilenmez.
Sigortalı bir işte çalışırken başka yerde çalışabilir mi?
Aynı anda birden fazla işyerinde çalışıp bu işyerlerinin hepsinde sigortalı olmak için çalışanın işverenden izin almasına gerek yoktur. Ancak çalışanın işverenin bilgisi dışında başka bir işyerinde çalışması halinde işverenin çalışanın iş akdini feshetme hakkı vardır.
Tavsiyeli Bağlantılar: Ceza Evine Girdi Çıktı Ne Demek